Skip to main content

Patrick Beuckels

Patrick Beuckels


Geboren te Brugge. Volgde tijdens zijn jeugdjaren gitaar en harp, speelde fluit en blokfluit en zong in een jeugdkoor.
Twijfelde lang tussen een loopbaan als sportleraar of musicus. Hij koos voor de muziek.
Op zijn veertiende behaalde hij een eerste prijs notenleer aan het conservatorium van Gent en na zijn humaniora studeerde hij aan het Lemmensintituut te Leuven en aan de koninklijke conservatoria van Gent en Brussel.
Hij behaalde een eerste prijs blokfluit en de hogere diploma’s van fluit en traverso. Aan de rijksuniversiteit van Gent behaalde hij het licentiaatsdipoma musicologie en het kandidaatsgetuigschrijft in de rechten.
Naast fluit en traverso studeerde hij ook zang aan het koninklijk conservatorium te Brussel. Tijdens zijn legerdienst in 1981 diende hij het vaderland als tamboerspeler.
In 1984 leerde hij voor het eerst dirigent Philippe Herreweghe kennen. Een paar jaar later werd hij fluitsolo in de Chapelle Royale, het Collegium Vocale en het Orchestre des Champs Elysées. Heel snel stond hij dan ook, vooral als traversospeler, op de internationale podia en speelde hij samen met omzeggens alle grote namen uit de wereld van de historische muziek.
Door directeur Johan Huys werd hij uitgenodigd om aan het conservatorium van Gent traverso en kamermuziek te doceren. Door directeur Jean Bailly en later door directeur Frédéric de Roos werd hij als traversodocent uitgenodigd aan het Conservatoire Royal de Bruxelles.
Aan het conservatorium te Brussel gaf hij tien jaar lang didaktiek houtblazers.
Tot op vandaag is hij nog steeds fluitsolo bij Herreweghe, freelance muzikant in diverse ensembles en orkesten, leraar fluit en traverso aan het stedelijk conservatorium te Brugge, koordirigent en docent kleine ensembles aan het conservatorium van Gent.
Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.