Skip to main content

Mama's Jasje

Mama's Jasje


Het aantal popgroepen dat niet alleen gekend is bij alle lagen van de bevolking, maar bovendien ook nog ruimschoots gewaardeerd wordt, is te tellen op de vingers van één hand. Mama’s Jasje behoort ongetwijfeld tot dat uiterst selecte clubje.

Het succesverhaal van Mama’s Jasje begint in 1991 wanneer de groep in zijn oorspronkelijke samenstelling een monsterhit scoort met ‘Zo Ver Weg’. De single stoot door naar de absolute top en wordt platina. De ene hit volgt de andere nieuwe ‘klassieker’ op: ‘Doe Het Licht Maar Uit’, ‘Zonder Verhaal’, ‘Teken Van Leven’…

Als antwoord op het feit dat hun nummers worden opgenomen door Nederlandse topgroepen als Guus Meeuwis & Vagant (Zo Ver Weg) en De Kast (Teken Van Leven) heeft Mama’s Jasje in 1997 een gouden idee: Nederlandstalige luister- en popliedjes een tweede jeugd geven en op die manier een eresaluut brengen aan hun muzikale voorbeelden uit Nederland en Vlaanderen met ‘Hommages’. Het succes liet niet op zich wachten: ‘Als De Dag Van Toen’ staat maar liefst 16 weken op nummer 1. De single wordt uitgeroepen tot “Zomerhit ’97” en wordt platina. Concerten volgen, met als hoogtepunten Marktrock Leuven, de Gentse Feesten en een uitverkochte AB Brussel. In 1998 verschijnt ‘HOMMAGES II’.

Tien jaar na ‘Morgen Zal het Anders Zijn’, brengt Mama’s Jasje hun 6de album ‘Pop Model’ uit, met originele popsongs en hits als ‘Wie Ben Jij’ en ‘Reis Door Niemandsland’.

Begin 2002 verlaat Gunter de groep. Op zoek naar een nieuwe kompaan wordt dicht bij huis gezocht en gevonden: Jan Vanlaet (broer van Peter) wordt de nieuwe helft van de ‘JASJES’. Een logische keuze, want Jan heeft zijn muzikale sporen inmiddels verdiend, onder meer bij de groep CITIZEN JANE, en bovendien, wie ken je beter dan je eigen broer? Eerste product van Mama’s Jasje in de nieuwe samenstelling is de single ‘Ik mis je zo’, een door Peter zelf geschreven en door Hans Francken geproduceerde ballade die inmiddels de hitlijsten heeft veroverd.

In afwachting van een volledig nieuw album werd de verzamel CD ‘Als de dag van toen – het beste van Mama’s Jasje’ gereleased. Het album bevat alle hits, de twee nieuwe singles “Ik Mis Je Zo’ en ‘Niets Voor Niets’ en als bonustrack de titelsong van de bekende VTM serie Wittekerke ‘Het Tij Zal Keren’. De CD stond in amper 4 weken op nummer 2 van de best verkopende albums!

(Laatste update: januari 2003; Bron: Alan Stewart Productions)


Discografie (selectie)Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.