Skip to main content

Il Fondamento

Il Fondamento (150x150)


Il Fondamento is een orkest gespecialiseerd in de historische uitvoeringpraktijk van oude muziek op authentieke instrumenten.

Sedert zijn oprichting in 1989 heeft het orkest een internationale reputatie opgebouwd en was het te gast op de meest toonaangevende festivals in binnen- en buitenland.
Artistiek leider en vast dirigent Paul Dombrecht houdt ervan te grasduinen buiten de gangbare paden, en de Il Fondamento programma’s confronteren dan ook graag het minder gekende repertoire met de gevestigde waarden.
Werken van minder gerenommeeerde componisten als Heinichen, Zelenka, Fasch en anderen worden binnen eenzelfde concert geplaatst naast grote namen als Handel en Bach, of zelden uitgevoerde werken van Telemann naast zijn meer vertrouwde composities. Zo werden reeds verschillende niet eerder gepubliceerde en onterecht verwaarloosde pareltjes uit de vergetelheid gehaald, waarvan er intussen ook meerdere op CD zijn verschenen.
Terzelfdertijd profileert het ensemble zich vanzelfprekend ook nog steeds met de gevestigde waarden. De grotere werken van J.S.Bach (Matheuspassie, Johannespassie) en bekende oratoria van G.F. Handel (Messiah, Bellshazar...) ontbreken geenszins in het concert- en CD-repertoire.

Vanuit een gezonde artistieke honger naar evolutie, eigen aan elke artistieke bedrijvigheid, zal Il Fondamento in de komende jaren bovendien ook aandacht besteden aan de gangbare namen uit latere stijlperiodes - Haydn, Mozart, Beethoven en Schubert - en ze in hun historische context tot klinken brengen: niet ter vervanging van de huidige interesses, doch als vernieuwende stimulans voor een van nature sterk dynamisch gedreven groep musici.

het orkest stond al op vele interantionale podia waaronder in New York, Pittsburgh, LA, Philiadelphia, Valencia, Kenzerthaus Wenen, Wigmore Hall Londen, en belangrijke festivals in Frankrijk, Rusland, Duitsland, Oostenrijk,...

Il Fondamento wordt gesubsidieerd door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

Orkestleden:
Violen: Dirk Vandaele, Marianne Herssens, Marleen Vandaele, Nooi Strynckx, Bernadette Bracke, Johan Van Aken, Blai Justo
Altviolen: Marc Claes, Hans De Volder
Celli: Thomas Luks, Jan Bontinck
Contrabas: Eric Mathot
Hobo's: Paul Dombrecht, Griet Cornelis, Vinciane Baudhuin
Fagot: Alain De Rijckere


Discografie (selectie)

UitvoerderKunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.