Skip to main content

Oxalys

Oxalys


Oxalys brengt kamermuziekconcerten met prachtige werken uit het brede kamermuziekrepertoire, gaande van Mozart en Haydn over romantiek en impressionisme tot en met hedendaagse werken.

In 1993 opgericht door studenten van het Brussels conservatorium, groeit Oxalys uit tot een kamermuziekensemble met een uniek profiel en een sterke internationale reputatie. De oorspronkelijke bezetting van strijkkwintet, fluit, klarinet en harp waaiert vaak uit tot een groter ensemble dat zo een breed repertoire en verrassende projecten weet te realiseren.

Oxalys vindt zijn basisrepertoire in de Belle Epoque (1870-1930) en blikt vanuit dat cruciale tijdsgewricht zowel terug als vooruit. Van Haydn of Mozart tot creaties van hedendaagse muziek: het ensemble draagt de culturele geschiedenis van Europa uit. Oxalys heeft eveneens een hart voor vocale kamermuziek uit het negentiende-eeuwse fin de siècle.

Voor de uitvoering van dit oeuvre omringt het ensemble zich met excellente solisten zoals onder meer Claire Lefilliâtre, Laure Delcampe, Christianne Stotijn, Dietrich Henschel, Nikolay Borchev en Christoph Prégardien. Met zijn uitgekiende repertoire en verfijnde uitvoeringen geniet Oxalys steeds een warm welkom op nationale en internationale podia. In eigen land kent radiozender Klara in 2016 het ensemble de ‘Klara Muziekprijs voor beste Solist of Ensemble’ toe.

De veelzijdigheid van het ensemble blijkt ook uit de rijke en vaak bejubelde discografie van Oxalys, met zowel het geijkte als onontgonnen repertoire. Met zijn opnames brengt Oxalys het oeuvre van onder meer Gustav Mahler, Claude Debussy, Richard Strauss, Wolfgang Amadeus Mozart, Max Reger, Joseph Jongen, Bohuslav Martinů, Nino Rota en Hanns Eisler voor het voetlicht.

Oxalys kijkt graag over hokjes en muren heen en verleent geregeld zijn medewerking aan theaterproducties. Het ensemble bedenkt en realiseert ook pedagogische en educatieve projecten.


Discografie (selectie)Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.