Skip to main content

Anima Eterna Brugge

Anima Eterna Brugge (logo 2021)


Anima Eterna Brugge is een internationaal projectorkest met uitvalsbasis in Brugge. De bezetting van het orkest varieert van 7 tot 80 musici, afhankelijk van het programma. Het repertoire reikt van Monteverdi tot Gershwin.

Het orkest verwierf bekendheid door zijn historische uitvoeringspraktijk: de tekstkritische studie van partituren en het gebruik van oorspronkelijk instrumentarium in periodegetrouwe orkestraties. Muziek voor fijnproevers, die het op prijs stelden dat hen een nieuwe ingang werd geboden tot een repertoire dat zij al meenden te kennen.

Vandaag gaat aan elk nieuw project nog steeds een uitvoerig bronnenonderzoek vooraf: er wordt onder meer nagegaan welke instrumenten de componist hebben geïnspireerd, en hoe deze klonken. Andere elementen zoals de speelwijze, stemtoon, bezetting, tempi en akoestiek worden even nauwgezet onderzocht en bepalen samen de klank en het karakter van de uitvoering.

Anima Eterna Brugge is een collectief van gepassioneerde musici die bekendstaan als specialisten binnen hun vakgebied. Het beheersen van alle specifieke technieken die noodzakelijk zijn voor het bespelen van hun instrument(en), vraagt een buitengewoon engagement.

In 2015 staat naast Jos Van Immerseel een assistent voor grote projecten. Daarna zullen de eerste concerten met een gastdirigent volgen.

Anima Eterna creëert vanaf 2021 vernieuwende samenwerkingen tussen het unieke orkest en een pool van nationale en internationale topdirigenten. Zo wist Anima Eterna de dirigenten Giovanni Antonini, Midori Seiler, Pablo Heras-Casado en Bart Van Reyn aan te trekken, die elk een eigen artistiek traject met het orkest uitbouwen. Oprichter Jos van Immerseel keert nog terug als gastdirigent en zet in op kennisoverdracht.


Discografie (selectie)

UitvoerderKunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.