Skip to main content

René Jacobs

René Jacobs


Schitterend dirigent oude muziek met wereldfaam, gespecialiseerd in barokopera.

René Jacobs werd bekend als contratenor, maar hij verwerft wereldfaam als dirigent van barok- en vroeg-classicistische opera’s.
Hij dirigeert werken van Monteverdi, Cesti, Cavalli, Gluck en Händel in de belangrijkste huizen van Europa.
Als gastdirigent en artistiek adviseur voor barokrepertoire bij de Staatsoper Berlin, heeft hij Telemanns 'Orpheus', Grauns 'Cleopatra e Cesare', Gassmanns Opera seria en Mozarts 'Così fan tutte' opnieuw op de planken gezet.

Jacobs is een enthousiast promotor van het Venetiaanse operarepertoire en zijn carrière is er één van elkaar opvolgende triomfen. Sinds 1997 is hij artistiek leider van het Innsbruck Festival. Hij gaf lange tijd les aan de Schola Cantorum Basiliensis, een instelling waarmee hij nog steeds een nauwe band onderhoudt en waar hij verschillende zangers opleidde die nu internationaal bekend zijn.
In 2001 verleent de Académie Charles Cros Jacobs haar hoogste onderscheiding, de ‘Prix in honorem’, voor zijn opnamen van 'Keisers Croesus' en zijn totale carrière. In 2004 volgde een hele reeks triomfen in de internationale muziekpers en in 2005 werd Jacobs ondermeer gekozen als ‘Artiest van het jaar’ door MIDEM. De opname van 'Le nozze di Figaro' won in Los Angeles de 'Best Opera 2005' prijs.
In 2008 kreeg René Jacobs de prestigieuze Telemann-Prijs van de stad Magdeburg.
In 2008 en 2009 zal hij 2 nieuwe producties dirigeren in Wenen en Brussel en vinden we hem terug in de Staatsoper van Berlijn en het Aix-en-Provence Festival.Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.