Skip to main content

Palmyre Buyst

Palmyre Buyst


Talentvolle componiste en pedagoge.

Palmyre Maria Ludovica Buyst werd geboren in Ledeberg als derde kind uit een eenvoudig gezin. Ze mocht als zevenjarige les volgen in notenleer aan het Conservatoire communal in Gent.

Ze behaalde er eerste prijzen notenleer, harmonie, kamermuziek en in 1892 haar eerste prijs piano met grote onderscheiding. Later volgde ze lessen bij Arthur De Greef die zelf een leerling was van Edvard Grieg. In 1895 behaalde ze een eerste prijs fuga met grootste onderscheiding. Haar leraar fuga was Adolphe Samuel, die leerling was geweest van Mendelssohn-Bartholdy in Leipzig en directeur was van het 'Conservatoire Royal de musique de Gand'. Ze componeerde reeds tijdens haar studies werkjes voor piano.

Palmyre werd aangesteld als lerares piano aan het conservatorium en heeft talrijke leerlingen gevormd. Ze bleef componeren en heeft liederen, kamermuziek en orkestwerken nagelaten. Ze huwde Marcel Vignery, broer van één van haar leerlingen, in Gent in 1899 en kreeg 1 dochter, Jeanne, die door haar moeder in de muziek werd ingewijd. Palmyre was gekend als een erg strenge pianolerares maar met een groot hart voor jonge musici.

Palmyre Buyst stierf in 1957 in Bouillon, over haar werken is erg weinig geschreven.

Haar partituren werden in 1996 door haar neef Pierre Van Melle geschonken aan het conservatorium van Gent.

In haar nalatenschap zijn mooie opdrachten en muziekfragmenten en foto's te vinden van oa Ferruccio Busoni, Pablo Casals, Gabriel Pierné, Georges Enesco en Charles Münch.
Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.