Skip to main content

Daan Vandewalle

Daan Vandewalle


Hedendaagse nieuwe muziek is de passie van Daan Vandewalle.

Daan Vandewalle werd geboren in 1968 en studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Gent bij Claude Coppens wiens assistent hij werd in 1992.
Vandewalle interesseerde zich aanvankelijk zowel voor nieuwe als oude muziek binnen de tendens van het zoeken naar authenticiteit. Hedendaagse nieuwe muziek werd uiteindelijk zijn passie. Vandewalle studeerde daarna piano bij Alvin Curran in Oakland, Californië aan het Mills College.
Hij is gespecialiseerd in de hedendaagse Amerikaanse pianoliteratuur en geeft wereldwijd concerten en lezingen gewijd aan de Amerikaanse muziek.
Hij vertolkt vandaag voornamelijk 20ste eeuwse muziek, waarbij hij het virtuoze repertoire niet schuwt.
Vandewalle is fellow van de Belgisch-Amerikaanse Educational Foundation en is piano docent aan het Conservatorium te Gent in België.

Sinds zijn debuut in 1992 op Ars musica wordt hij overal gevraagd. Zo improviseerde hij met David Moss, Fred Frith, Han Benink, Chris Cutler, Tom Cora en op de Festivals van Moers, Bologna, Nancy, Victoriaville, Le Mans en de Musiktriennale Köln.
Hij voerde recitals uit op vele internationale festivals als : Academia Chigiana Siena (I), Belluard Fribourg (CH), Akustische Lebenshilfe Kiel (D);Nuovi Spazi musicale, Roma europa Rome (I), Lantaarn Rotterdam (N), Melos Etos Bratislava (SK), New York University (USA), Beijing (China).

Na zijn debuut cd in 1996 (Concord Sonata, Ives), die door de Amerikaanse muziekpers beschouwd werd als "een blamage voor de Amerikaanse uitvoerders", wordt hij wereldwijd beschouwd als één der belangrijkste uitvoerders van Ives' werk.
In 2000 kreeg hij de Jeanne en Willem Pelemansprijs uitgereikt van de Unie van de Componisten.

Hij vertolkt het Lutoslawski pianconcerto, de zelden gehoorde Cogluotobusisletmesi van Clarence Barlowe en de Sonatas en Interludes van John Cage.
Zijn programma's zijn vaak erg ongewoon zowel wat het technisch niveau betreft als de combinatie van de werken.
Regelmatig brengt hij ook hem opgedragen werken of met hem in samenwerking geschreven stukken zoals 'The Road' part 1 and 2 van Frederic Rzewski.

Hij werkte samen met heel wat ensembles (The Simpletones, Champ d'action, Tense Serenity, Vapori del Cuori, Sonic youth...) en vormt een duo met violist Paul Klinck en een pianoduo met de Reinier Van Houdt (N).


Discografie (selectie)Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.