Skip to main content

Thierry De Mey

Thierry De Mey


Thierry de Mey is filmregisseur, componist en slagwerker. De Mey was medeoprichter van de muziekgroep Maximalist! (1985-1991) en het Ictus ensemble. Dit gerenommeerd Belgisch ensemble voor hedendaagse muziek voerde reeds meerdere composities van hem uit. Maar ook in het buitenland kent zijn muziek enige bekendheid, het werd er uitgevoerd door toonaangevende ensembles waaronder het Arditti strijkkwartet, het Hilliard ensemble, de London Symphonietta (o.l.v. J. Wood), en het Orchestre Symphonique de Lille (o.l.v. J.C. Casadesus).

De Mey is gefascineerd door beweging, een element dat in zijn composities een centrale rol speelt: de beweging interactioneel en synthetisch opgevat, als interlocuteur tussen disparate stijl- en expressiemiddelen van verschillende kunstdisciplines. Zijn compositie Musique de tables vormt een representatieve illustratie van deze "beweegelijkheid". Het verbaast dan ook niet dat Thierry de Mey is uitgegroeid tot gesprekspartner van voornamelijk Belgische choreografen. Voor vele van hun dansproducties schreef De Mey muziek. De Mey heeft ook meerdere kunstfilms op zijn actief staan.
De Mey is als leraar verbonden aan de dansschool P.A.R.T.S. in Brussel en geeft regelmatig stages, zomercursussen, workshops of/en neemt deel aan verschillende conferenties (DasArts Amsterdam, München, Ircam, Essen, Köln, en Brussel). In 1998 werd hij gevraagd als gastcomponist in Frensnoy (Tourcoing).

Zijn muziek en films werden meermaals met nationale en internationale prijzen onderscheiden. In 1999 kreeg zijn film Musique de tables ook de prijs van beste Belgische kortfilm op het Vlaams Filmfestival in Gent, op de Grand prix international du film de danse in Nice de prijzen voor beste regie en muziek, de "Dance for the camera Award" op het Mooving Pictures festival in Toronto (2000), en ten slotte de prijs van beste fotografie op het Média 10-10 in Namen (2000).

Thierry de Mey is vast verbonden aan het dansgezelschap Charleroi Danses.

 
Werklijst en werkbespreking: www.matrix-new-music.be

 Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.