Skip to main content

Benjamin Van Esser

Benjamin Van Esser


Benjamin Van Esser (°Maaseik) studeerde piano bij Jan Michiels aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en volgde er tevens compositie, muziektechnologie en kamermuziek. In 2004 verdiepte hij zich bij Håkon Austbø aan het Conservatorium van Amsterdam in het pianowerk van Olivier Messiaen. Na zijn studies werkte Van Esser als freelance pianist bij diverse Belgische ensembles en orkesten, o.a. Brussels Philharmonic, Prometheus Ensemble, Champ d’Action, B’Rock en Orkest van de Munt. In 2003 en 2008 maakte hij cd-opnames met solo pianomuziek van Frank Nuyts.

Van Esser schrijft niet alleen onder zijn eigen naam, maar hanteert een aantal pseudoniemen afhankelijk van de stijl waarin hij werkt (bv. EsR, Molcos). Ook schrijft hij muziek voor verschillende muziekgroepen, zoals NorthFaceCollective, TiLtEd en Seismographic Fabrics, waarin hij zelf piano en electronics bespeelt. Van Esser realiseerde compositieopdrachten voor o.a. Nadar Ensemble, Goeyvaerts Strijktrio, Emanon Ensemble en MiramirO (Gentse Feesten). Zijn werken The Grid en Echoic, in samenwerking met het piano-drum duo Nele en Thomas, werden bekroond met de eerste prijs door het Prinses Christina Concours (2008) en Music Live (2009). In 2009 won Van Esser ook de Cantabile compositiewedstrijd in de categorie hogere graad met South of Solaris, voor piano solo. Daarnaast schreef hij twee bundels met didactische pianomuziek, zowel voor beginners als voor gevorderden. Deze werken zijn uitgegeven bij HRDSCR Editions en worden regelmatig gebruikt in het DKO. Hij componeerde ook muziek voor kortfilm en dans.

Van Esser is begeleider, onderzoeker en docent Ableton Live en Max/MSP aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en doceert begeleidingspraktijk en muziektechnologie aan de Gemeentelijke Academie van Zaventem. Verder geeft hij pedagogische workshops in samenwerking met MATRIX, waarbij de deelnemers leren omgaan met nieuwe speelwijzen, hedendaagse notatietechnieken en improvisatie.




Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.