Skip to main content

Emmanuel Van Weerst

Van Weerst


Emmanuel Van Weerst studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Gent en volgde lessen over hedendaagse muziek bij G.M.Koenig (Gandemus-Univ utrecht).

Voltooide in 1957 een proefschrift over Guillaume de Machaut en Igor Stravinsky: "Confrontaties en parabellen tussen de rituele muziek in de Ars Nova en de tweede helft van de 20ste eeuw."

Hij is medestichter van het IPEM (Universiteit Gent) samen met Louis De Meester en Lucien Goethals. Hij liet zich anvankelijk (vanaf 1955) inspireren door de post-Weberiaanse school. Vanaf 1961 gaat zijn aandacht voornamelijk naar een combinatie van muziek en onderzoek; experimentele muziek en onderzoek naar tijdsorganisatie. Het fundamentele probleem van de muziek, als universele taal, is volgens Van Weerst de coordinatie tussen de astronomische en biologische tijd.

Medestichter van de groep Spectra.

Hij voerde onderzoek uit naar audio-visuele integratiemogelijkheden en naar de spectrale analogieen tussen klankkleur en gepolariseerd licht.

Emmanuel Van Weerst componeerde een dertigtal werken, electronisch-acoustisch en instrumentaal. Hij is de auteur van veertien verhandelingen omtrent muziek en de tijdsgedachte.
Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.