Skip to main content

Apotheosis

Rameau CD recording team


Apotheosis is een vocaal-instrumentaal ensemble uit Aalter. Hun repertoire gaat van barokke kamermuziek tot romantische orkestwerken, en dit steeds met de grootste aandacht voor historische uitvoeringspraktijk.

Apotheosis ontstond begin 2011 als laatbarok kwartet en nam in datzelfde jaar al een demo-CD op met werken van onder andere Telemann en F. Couperin. Al gauw ontstond echter de drang naar een eerder flexibel concept, waarbij de realisatie van muzikale ideeën van groter belang werd dan een vaste groep met een beperkt repertoire. Hierdoor evolueerde Apotheosis tot een dynamisch collectief, met enerzijds het Ensemble Apotheosis, dat zich vooral toelegt op kamermuziek, en anderzijds het Apotheosis Orchestra, dat grotere werken van de zeventiende tot en met de twintigste eeuw uitvoert. Beide opstellingen staan onder leiding van dirigent en klavecinist Korneel Bernolet.

Sinds hun oprichting treedt Apotheosis geregeld op in binnen- en buitenland. In 2014 en 2015 werden ze door radiozender Klara gevraagd voor de festivals Klara in de Singel en Iedereen Klassiek, en in 2016 verscheen een eerste officiële CD, met kamermuziekwerken van Rameau. Naar aanleiding van de 250e sterfdatum van Telemann produceerden ze in 2017 diens opera Orpheus, in samenwerking met studenten van de International Opera Academy Ghent. In datzelfde jaar brachten ze ook een productie van Brahms' Deutsches Requiem.
Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.