Skip to main content

Rubio Strijkkwartet

Rubio kwartet (150x150)


Het Rubio Quartet brengt standaardwerken uit de twintigste eeuw en integrales van Sjostakovitsj en Bartok prijken op hun vooruitstrevend repertoire.

Bezetting: Dirk Van de Velde (viool), Dirk Van den Hauwe (viool), Marc Sonnaert (altviool), Peter Devos (cello)

Het Rubio Kwartet ontwikkelde zich sedert zijn oprichting in 1991 tot één van de meest vooraanstaande jonge strijkkwartetten. De inzet, professionaliteit en artistieke gedrevenheid waarmee dit ensemble het kwartetrepertoire promoot worden door de pers hoog geprezen.
Deze artistieke gedrevenheid blijkt ondermeer uit het repertoire van het Rubio Kwartet: naast de standaardwerken uit het repertoire werkt het kwartet aan enkele integrales. In het kader van het Festival van Vlaanderen 2000 werden alle strijkkwartetten van D. Shostakovich uitgevoerd en in 2001 stonden de kwartetten van B. Bartok en A. Honegger op de agenda.
Het kwartet wil eveneens een actieve rol spelen bij de evolutie van het strijkkwartet in de 21ste eeuw. Naast het creëren van opdrachtwerken worden projecten uitgewerkt waarbij het strijkkwartet als kamermuziekgenre wordt voorgesteld aan een ruimer publiek: zo bracht in 2002 het Rubio Kwartet samen met Patrick Riguelle de Juliet Letters van Elvis Costello.

Het Rubio Kwartet bespeelt instrumenten van de onlangs overleden wereldvermaarde Engelse luthier David Rubio.

 

Het rubio Strijkkwartet  ontbond in 2005.
Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.