Skip to main content

Opéra de Wallonie

Opéra de Wallonie


De Opéra Royal de Wallonie, opgericht in 1967, wordt grotendeels gesubsidieerd door de Fédération Wallonie-Bruxelles, de stad en de provincie Luik. Het is een van de drie grote operahuizen in België. Sinds de oprichting bevindt de instelling zich in het prachtige Théâtre Royal de Liège, een gebouw dat wordt uitgeleend door de stad Luik (ingehuldigd op 4 november 1820).

Repertoire en reputatie

Werken uit de 19e-eeuwse repertoire (Verdi, Puccini, Massenet...) nemen een belangrijke plaats in het programma in, maar de Opera heeft ook een ontdekkingsrol. Het Luikse huis opent daarom haar deuren voor minder bekend 18e-eeuws repertoire met componisten als Cherubini, Galuppi, Gluck of Grétry.

In de loop der jaren heeft de Opéra Royal de Wallonie een solide reputatie opgebouwd en is het een belangrijke speler geworden op het internationale toneel. Ruggero Raimondi, Leo Nucci, Juan Diego Florez, Elina Garanca, Deborah Voigt, Jose Cura, José Van Dam... Dit zijn allemaal grote artiesten, om niet te zeggen sterren, die regelmatig op het programma van de Opéra Royal de Wallonie te vinden zijn. Maar de missie van de Opera is ook om lokale artiesten en/of opkomend talent te ontdekken. Daarom streeft de Opéra Royal de Wallonie er elk jaar naar om harmonieuze casts samen te stellen die beide aspecten combineren.

Het orkest en het koor zijn uitstekend en schitteren in vele repertoirestijlen. Deze vaardigheid wordt erkend door het publiek, gespecialiseerde pers en professionals uit de operawereld. De Opéra Royal de Wallonie wordt dan ook regelmatig uitgenodigd om op te treden in het buitenland, zoals het Internationaal Balbeeck Festival en het Festival de Santander.

Coproducties

Veel voorstellingen worden gecoproduceerd met Zwitserse, Italiaanse, Franse, Spaanse en zelfs Amerikaanse huizen, terwijl de Opéra Royal de Wallonie nauwe contacten onderhoudt met verschillende buitenlandse instellingen. Dit weerhoudt hen er echter niet van om volledig geïntegreerd te zijn in het lokale culturele associatieve weefsel en creaties te presenteren die gericht zijn op jong publiek, met name in het kader van onderwijs.



Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.