Skip to main content

Peter Weidenbaum

Drifting


Peter Weidenbaum werd geboren op 25 juli 1968 in Antwerpen, België. Hij groeide op in Antwerpen en studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) beide in Antwerpen. Als multidisciplinair kunstenaar heeft hij een opmerkelijk oeuvre opgebouwd, waarbij hij eerst bekendheid verwierf als beeldhouwer voordat hij overgegaan is naar de schilderkunst, een medium dat
hij overigens oorspronkelijk aan de Academie van Antwerpen beoefende. Eén van zijn bekendste werken is de permanente installatie Passing-By op het Montgomeryplein in het centrum van Brussel. Dit kunstwerk trekt de aandacht door zijn unieke ontwerp en locatie. Daarnaast staat hij ook bekend om zijn werk genaamd Alter , een door Weidenbaum gecrashte auto gegoten in brons.

In 1999 werd Peter Weidenbaum uitgenodigd door Stijn Huijts, de toenmalige directeur van het Stedelijk Museum Het Domein in Nederland. Deze uitnodiging resulteerde in zijn eerste museumtentoonstelling met de installatie Somebody puts something in my dreams. Tijdens deze periode creëerde Weidenbaum ook enkele  korte films. Vanaf 2000 werkte hij drie jaar lang aan een reeks genaamd Out of the Forest bestaande uit cryptische sculpturen, tekeningen en schilderijen. Weidenbaum gelooft sterk in de kracht van kunst om dialogen aan te gaan en maatschappelijke vraagstukken aan te kaarten. Door zijn kunstwerken eensociale dimensie te geven, probeert hij de  rol van de kunstenaar als actief participant in de maatschappij te versterken.

Hoe kun je te midden van de complexiteit van beeldinformatie iets selecteren en vervolgens transformeren tot een betekenisvol schilderij of installatie dat inzicht biedt in de menselijke conditie? Peter Weidenbaum

De werken van Weidenbaum zijn opgenomen in diverse publicaties en tentoonstellingen in de hedendaagse kunstwereld. Al in 2001 werd hij genoemd door Florent Bex in het naslagwerk Kunst in België na 19In het boek Aspecten van de Belgische kunst na  haalt de Belgische cultuurfilosoof Willem Elias hem aan als een vertegenwoordiger van het "neosymbolisme". Deze stijl in België wordt ook wel bestempeld als de school van Antwerpen, waar Luc Tuymans de meest prominente vertegenwoordiger van is. Weidenbaum heef tdeelgenomen aan verschillende tentoonstellingen, waaronder  in het Museum van Elsene in 2009. Zijn werk kreeg ook een prominente plaats in de prestigieuze openlucht tentoonstelling Blickachsen 10 in Duitsland. Een belangrijk keerpunt in zijn carrière was de solotentoonstelling  bij de Jiri Svestka Gallery in Praag, Tsjechië in 2022.

Weidenbaum woont en werkt in de provincie Luik, België en in Hradec Králové, Tsjechië. Hij wordt internationaal vertegenwoordigd door Jiri Svestka Gallery in Praag.


Drifting
The Cake
The Walk
The Game
The Idea
The Swamp
The oder way around

Kunst in publieke ruimte (selectie)Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.