Skip to main content

Nathalie Vanheule

A guardian angel weapon


Het werk van Nathalie Vanheule schrijft zich in het postmodernisme en is beladen met een rijke erfenis van Belgisch symbolisme, romantisch elan en Scandinavisch geïnspireerde utopieën. Nathalie Vanheule verkent in haar kunst zowel het picturale als het performatieve. Ze creëert tekeningen, installaties, performances, sculpturen en schilderijen. Daarbij gaat het werk steeds een nauwe relatie aan met de ruimte. Vanheule creëert een spanning die ons tot ver achter de spiegel van de werkelijkheid voert.

Ze creëert op pluridisciplinaire wijze uitdrukking aan emoties die haar bekend zijn: twijfel, regressie, agressie, melancholie en de zoektocht naar bescherming.

Het werk van Nathalie Vanheule gaat over verloren hoop en emotioneel verlies, gedrenkt in een melancholie die doet denken aan de wereld van James Ensor, Böcklin (gelijkaardige thema's van isolement, bescherming, opsluiting, feest) of Friedrich (terugkeer naar de natuur, verval, ruïne). Nathalie Vanheule ontmaskert onze onderdrukte en verborgen verlangens en brengt onze intiemste angsten in het publieke daglicht.

(Agnès Violeau, Parijs 2010)


A guardian angel weapon
Black angels are attacking the sky
Guns are shooting in my head
I will protect you
Loving you is easy
Save your smile
Save your smile for the last hour
The apocalypse twins
The cat has kitties
The man with the double face
The perfect couple
You smile while you take me
You take your smile while I take yours
Four white blankets
Gifts for free

Residenties (selectie)Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.