Skip to main content

Marco Antonio Mazzini

Marco Mazzini


klarinettist, basklarinet

Marco Antonio Mazzini werd geboren in Lima, Peru waar hij zijn muziekstudies begon op 5-jarige leeftijd. In 1998 behaalde hij zijn diploma voor klarinet bij Ana Barrera aan het Nationale Conservatorium van Peru. In 1999 verhuisde hij naar België om er bij Eddy Vanoosthuyse aan het Koninklijk Conservatorium van Gent verder te studeren. Hier behaalde hij zijn meestergraad voor klarinet, kamermuziek en improvisatie.

Marco Mazzini maakte zijn debuut als solist met het Lima Philharmonic Orchestra, als winnaar van het "Concurso Nacional de Conciertos" in Peru, onder de leiding van Miguel Harth-Bedoya.

Hij nam deel aan verschillende muziekfestivals zoals de International Clarinet Festivals (Arizona, Oklahoma, Utah), het November Muziekfestival (België, Nederland), Festival Internacional de Música Contemporánea (Lima), New Art Festival (Ohio), Ostrava Days (Tsjechië). In 2005 vertegenwoordigde hij Peru voor het eerst op het World Clarinet Festival in Tokyo. In Europa heeft hij samengewerkt met componisten en muzikanten zoals Frederic Rzewski (USA), Dirk Brossé (België), Martin Smolka (Tsjechië), Lubica Salamon-Cekovská (Slowakije), SEM Ensemble (New York), Spiegel String Quartet (België), Yuri Serov (Rusland), Carlos Tarcha (Brazilië), Viviane Spanoghe (België) and the Ciurlionis String Quartet (Litouwen).

Marco Mazzini spitst zich vooral toe op het uitvoeren en promoten van nieuwe muziek. Als één van de stichters van het "Thelema Trio", speelt hij een grote variëteit aan kamermuziek die niet enkel geschreven werd voor de traditionele klarinet, maar ook voor de bas klarinet en de contrabas klarinet.

Als eerste klarinettist van het Ostrava International Orchestra (Tsjechië), speelt hij werken van componisten als Stockhausen, Xenakis, Ligeti, Nono en John Cage.

In 2006 richtte Marco Mazzini Duo Dicto op. Daarmee krijgt hij de kans om werken te spelen van de meest omstreden levende Latijns-Amerikanen componisten, van tonale stukken voor klarinet en piano tot solo werken voor contrabas klarinet en elektronica. Zijn meest recente muzikale projecten zijn het nieuwe "Kinsa Trio", een jong ensemble gewijd aan Peruaanse muziek geschreven in het begin van de 20ste eeuw en het "Gent Clarinet Quartet." Ook wordt hij regelmatig gevraagd voor opnames van filmmuziek zoals “La Femme de Gilles” (genomineerde film op het festival van Venetië in 2004) en “La Nef Des Fous”, met muziek van Dirk Brossé.

Het Ministerie van Cultuur en Onderwijs van Peru reikte in november 2008 de “Gouden Chaski” uit ter waardering voor de verspreiding en verrijking van de Peruaanse muziekcultuur buiten de grenzen van zijn land. Sinds 2005 is wordt hij gesponsord door "BG France" en "Gonzalez Reeds".

Marco Antonio Mazzini besluit in december 2009 België te ruilen voor zijn vaderland Peru. Op woensdag 23 december speelt hij een laatste Belgisch concert als afscheid met een aantal vrienden, nl. Marijke Hellemans (gitaar), Danny Corstjens (klarinet), Rik De Geyter (klarinet), Sven Van De Voorde (klarinet), Wouter Vercruysse (cello) en natuurlijk Ward De Vleeschhouwer (piano) en Peter Verdonck (saxofoon), in Hot Club Reserva te Gent.

 
Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.