Skip to main content

Scherzi Musicali

Scherzi Musicali


In de ruim vijftien jaar van zijn bestaan is het Belgische collectief Scherzi Musicali uitgegroeid tot een belangrijk ensemble in de wereld van de oude muziek, bekend om zijn werk aan de repertoires van de zeventiende en achttiende eeuw, die het met onstilbaar plezier verkent. Scherzi Musicali wil de muziek met dezelfde objectiviteit benaderen, of het nu gaat om herontdekte muziek of om het grote repertoire, en elk van de parameters van hun interpretatie is het voorwerp van onderzoek en reflectie, op zoek naar de meest geschikte filologische keuzes om elke muziekstijl te benaderen.

 

Het ensemble bestaat uit drie tot meer dan veertig musici en is gecentreerd rond zijn oprichter en artistiek leider, Nicolas Achten (°1985), die zingt terwijl hij zichzelf begeleidt op de luit of theorbe, harp of klavecimbel. Hij wordt omringd door een groep jonge zangers en instrumentalisten met wie hij concert na concert een klankidentiteit ontwikkelt op basis van basso continuo instrumenten en hun interactie met de retoriek van het zingen.

 

Scherzi Musicali treedt op in heel Europa: Festival de Wallonie, Festival van Vlaanderen, De Bijloke, De Singel, Concertgebouw Brugge, Amuz, Bozar, Automne Musical de Spa, Festival Oude Muziek Utrecht, Operadagen Rotterdam, Ferrara Musica, Amici Della Musica di Padova, het Venetian Festival of Baroque Music, Tage Alter Musik Herne, Musikfestspiele Potsdam, Musikverein Wien, Kölner Philharmonie, Itinéraire Baroque en Périgord Vert, Embaroquement Immédiat, Festival d'Ambronay, enz.

Bewust van haar educatieve missie werkt Scherzi Musicali regelmatig samen met de "Jeunesses Musicales" om jong publiek kennis te laten maken met oude muziek.


Discografie (selectie)Kunstenpunt

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek.